i

OFERTA SPECJALNA! Zapisz się na konsultację!

Zdrowe sposoby na farbowanie jajek- jak zrobić pisanki?

news image

Święta wielkanocne to piękny czas, podczas którego możemy nie tylko spędzić czas z rodziną czy odpocząć, ale i jest to pora na przygotowanie potraw z jajek, sałatki warzywnej czy wielu smacznych ciast. W wielkanocnym koszyczku szczególne miejsce zajmują pisanki. Pewnie zastanawiasz się co tego typu temat robi na stronie poświęconej dietetyce. Już spieszymy z odpowiedzią!

Jako dietetyczki zwracamy uwagę nie tylko na to co jesz i kiedy, ale też na to jak jesz. Pisanki mogę być pięknie przyozdobione, pomalowane, wyklejone, wydrapane. Jednak używanie syntetycznych barwników nie sprzyja naszemu zdrowiu. W składzie barwników do jajek znajdziemy takie substancje jak np. E102 czyli żółty barwnik tartrazyna, która może wywoływać reakcje alergiczne, a także wzmagać nadpobudliwość u dzieci. Z tego powodu zalecamy Ci aby w ten wyjątkowy czas użyć do zafarbowania swoich pisanek naturalnych środków. W ten sposób nie tylko poeksperymentujesz w kuchni, ale i świetnie się przy tym zabawisz!

Brązowe pisanki

Uzyskanie brązowych pisanek jest banalnie proste. Wystarczą do tego suche łupiny z cebuli, ocet i sól. Do Łupiny z cebuli ułóż w garnku, połóż na nich jajka i przykryj je resztą łupin. Następnie zalej całość zimną wodą, dodaj szczyptę soli i łyżkę octu. Ugotuj jajka i zostaw je do wystudzenia. Im dłużej będą one w wywarze, tym będą ciemniejsze.

Żółto-pomarańczowe pisanki

Do zafarbowania jajek na żółto będziesz potrzebować kurkumy lub curry. Tylko uważaj na ręcę! Te przyprawy są bardzo brudzące 😉 Do garnka wlej wodę, szczyptę soli, łyżkę octu i 4-5 łyżek kurkumy lub curry. Wszystko zamieszaj i włóż jajka. Ugotuj je i odstaw do wystygnięcia. Gotowe 😉

Niebieskie pisanki

Niebieskie pisanki otrzymasz, kiedy ugotujesz jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Wlej do garnka wodę, dodaj szczyptę soli i 2 łyżki octu oraz pokrojoną połowę główki kapusty. Gotuj kapustę około 30 minut, a następnie włóż do wywaru jajka i gotuj je dodatkowe 10 minut. Po tym czasie jaja będą niebieskie. Jeśli chcesz żeby były fioletowe to pozostaw je w kapuście na kilka godzin.

Zielone pisanki

Zielone pisanki uzyskamy kiedy ugotujemy jaja w wywarze ze szpinaku. Możemy również dodać do niego szczypiorek. Innym sposobem jest ugotowanie jaj w pokrzywie lub też moczenie ich w naparze z zielonej herbaty z miętą. Wywar ze szpinaku, szczypiorku lub pokrzywy przygotowujemy tradycyjnie. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet i szczyptę soli. Gotujemy jaja i mamy zielone pisanki. Natomiast jeśli chodzi o farbowanie jaj w zielonej herbacie i mięcie to napar przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej. 3-4 saszetki zielonej herbaty i mięty namaczamy w około pół litra wody. Napar odstawiamy na noc, a rano gotujemy w nim jaja.

Czerwone i różowe pisanki

Te kolory otrzymasz kiedy ugotujesz jaja w wywarze z buraka lub w łuskach z czerwonej cebuli. Buraki należy obrać i pokroić w plastry. W garnku zalewamy je wodą, dodajemy szczyptę soli i 3 łyżki octu. W takiej miksturze gotujemy jaja. Z łupinami z czerwonej cebuli postępujemy tak jak w przypadku brązowych pisanek. Jaja odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy aby miały kolor różowy to używamy do tego mniejszej ilości buraków lub też krócej moczymy je w wywarze.

Zapraszamy Cię do miejsca gdzie nasza pasja i wiedza spotyka się z Twoją chęcią do zmian. Dieta w Harmonii to nie tylko gabinet dietetyczny. To również miejsce, w którym zrealizujesz z naszą pomocą swoje cele dotyczące zdrowego stylu życia. Zapisz się już dziś!

dietetyk | dietetyk Częstochowa | dietetyk Blachownia | dietetyk online | gabinet dietetyczny | poradnia dietetyczna | wielkanoc | pisanki | dobry dietetyk Częstochowa | dobry dietetyk Blachownia | zdrowie

NAPISZ DO NAS

Odpowiemy w 24h 🥪