
Pytaniem, które pojawia się na 95% wizyt w gabinecie dietetyka jest pytanie o to jak prawidłowo bilansować posiłki. Internet, telewizja czy też radio dostarczają tylu informacji, że często trudno jest się w nich zorientować i wyłapać te, które są najważniejsze. Poniżej znajdziesz 5 filarów, na których powinna opierać się Twoja dieta aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz dawała Ci siłę na cały dzień.
I. BIAŁKO
Według najnowszych wytycznych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej 1/4 talerza powinna być zajmowana przez produkty dostarczające białka. Takimi produktami są: chude mięso, ryby, jaja, mleko, sery i inny nabiał oraz rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, groch, fasola) czy ich przetwory np. hummus. Należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych np. kiełbas czy wędlin. Są one źródłem nasyconych tłuszczy i nadmiaru soli.

II. TŁUSZCZE
Na talerzu obok produktów białkowych powinny znaleźć się również produkty dostarczające zdrowych tłuszczy. Należą do nich m.in. orzechy, awokado, oliwa z oliwek, oleje roślinne, nasiona słonecznika czy tłuste ryby morskie. Powinno się zrezygnować z tłuszczy stałych takich jak smalec oraz z tłustych mięs i potraw smażonych.
III. WĘGLOWODANY
Kolejna ćwiartka talerza powinna być zapełniona przez produkty pełnoziarniste. Mogą to być np. chleb razowy, pełnoziarnisty makaron. Powinniśmy wybierać grube kasze (np. gryczana, pęczak), płatki owsiane czy też brązowy ryż. Produkty pełnoziarniste nie tylko dostarczają błonnika pokarmowego, ale też witamin z grupy B. Należy ograniczyć jedzenie produktów wysoko przetworzonych, z dodatkiem dużej ilości cukru np. słodycze, ciasta z kremem, chleb tostowy, bułki do hamburgerów itp.
IV. WARZYWA I OWOCE
Połowę talerza powinny zajmować warzywa i owoce. Jednak warzyw powinno być więcej niż owoców. Aby zapełnić w ten sposób talerz można do obiadu dać świeżą surówkę, a do innego posiłku prostą sałatkę (np. sałata, pomidor, ogórek, nasiona słonecznika i ser typu Feta). Owoce i warzywa to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Należy jednak uważać w tym zestawieniu na ziemniaki. Ze względu na to, że są one bogate w skrobię to należy traktować je jak produkt węglowodanowy (filar III).
V. WODA
Dorosły człowiek powinien wypijać około 30ml wody na każdy kilogram masy ciała. Oznacza to, że przeciętnie powinien wypijać około 2-2,5l wody. Do bilansu płynów, oprócz wody, zalicza się również kawa, herbata, soki, zupy czy napary ziołowe. Należy zrezygnować ze słodkich napojów typu cola czy też wód smakowych. Zawierają one dużo dodanego cukru, nie są odżywcze dla naszego organizmu i są źródłem pustych kalorii.
Zapraszamy Cię do gabinetu dietetycznego przy ulicy Kopernika 8A w Częstochowie (piętro I). To tutaj pomożemy Ci osiągnąć wymarzony cel i wymarzoną masę ciała. Zapisz się już dziś!
dietetyk Częstochowa | gabinet dietetyczny Częstochowa | poradnia dietetyczna Częstochowa | dietetyk online