
FODMAP- co to takiego?
FODMAP (ang. Fermentable Oligosaccharydes, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) to grupa węglowodanów, które słabo się rozpuszczają i fermentują w jelitach, powodując dolegliwości pokarmowe. Poprzez zwiększone wchłanianie wody w jelicie cienkim powodują pęcznienie treści jelitowej, a przez to mogą występować bóle brzucha, uczucie przelewania w brzuchu czy też biegunki. W jelicie grubym dochodzi do sfermentowania treści jelitowej, przez co wytwarza się nadmierna ilość gazów, a to powoduje dodatkowe bóle brzucha, wzdęcia czy ogólny dyskomfort.
Osoby z dolegliwościami ze strony jelit np. z zespołem jelita drażliwego (IBS), wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna czy SIBO mogą przejść na dietę ograniczającą produkty bogate w FODMAP, co uśmierzy ich dolegliwości. Ważne, żeby pamiętać o tym, że nie jest to sposób żywienia na całe życie i że trzeba dążyć do ponownego jedzenia jak największej ilości „zakazanych” produktów.

Produkty bogate w FODMAP
Bogate w FODMAP są przede wszystkim produkty zawierające:
1. Fruktozę: wysokocukrowe owoce, miód, słodycze, produkty z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego
2. Laktozę: produkty mleczne np. mleko, serki
3. Fruktany: produkty z pszenicy, czosnek, cebula
4. Galaktany: suche nasiona roślin strączkowych (soja, ciecierzyca, groch, soczewica, fasola)
5. Poliole: sztuczne słodziki np. ksylitol, sorbitol, mannitol
Najbardziej wiarygodnym źródłem dotyczącym zawartości FODMAP w produktach i ilości jakie można bezpiecznie zjeść znajduje się w (płatnej) aplikacji Monash University lowFODMAP Diet.
Etapy diety lowFODMAP
Etap I
– trwa od 2 do 6 tygodni w zależności od samopoczucia Pacjenta,
– wykluczenie produktów bogatych w FODMAP i zastąpienie ich produktami o niskiej zawartości FODMAP
Etap II
– trwa od 8 do 12 tygodni w zależności od samopoczucia Pacjenta,
– stopniowo wprowadza się produkty bogate w FODMAP obserwując tolerancję Pacjenta i występujące dolegliwości. Można włączać nowy produkt raz na 2-3 dni i zapisywać wszystkie obserwacje
Etap III
– jest to etap, który zawiera produkty, które Pacjent może jeść i jednocześnie wykluczać te, których Pacjent nie toleruje. Należy utrzymywać go jak najdłużej, gdyż pozytywnie wpływa on na zdrowie Pacjenta.
Dlaczego warto skorzystać z pomocy dietetyka?
Dieta lowFODMAP może być problematyczna, szczególnie na początku. Wielu Pacjentom wydaje się, że teraz „nie mogą nic jeść”, „w kółko będą jedli to samo” itd. Mają też poczucie wyeliminowania wszystkich ulubionych produktów z diety. Trudno im też ocenić czy efekty, które uzyskują pozwalają przejść już do kolejnego etapu czy też nie. Z tego powodu warto udać się do doświadczonego dietetyka, który przeprowadzi Pacjenta „za rękę” przez ten proces oraz skomponuje dla niego jadłospis bogaty w smaczne posiłki.
dietetyk częstochowa | dietetyk blachownia | dietety online | dieta | lowFODMAP | FODMAP | ibs | wzjg | choroba leśniowskiego-crohna | zdrowie | dietoterapia | etapy lowFODMAP