
Przed nami kilka słonecznych dni długiego weekendu majowego. Jest to doskonały czas na odpoczynek, spotkanie z rodziną i znajomymi, a także na rozpoczęcie sezonu grillowego. Jak się okazuje grillowanie może być zdrowe i odżywcze i wcale nie musi dostarczać dużej ilości kalorii. Poniżej znajdziesz 5 sposobów na zrobienie zdrowego i przede wszystkim smacznego grilla.
1. Czysty grill i odpowiednia rozpałka
Zanim o jedzeniu to porozmawiajmy o samym grillu. Aby nasze produkty mogły być dla nas zdrowe grill musi być przede wszystkim czysty! Nie mogą być na nim pozostałości z poprzedniego grillowania, zaschnięty tłuszcz czy przypalone resztki jedzenia. Kiedy użyjesz takiego zabrudzonego grilla, stare i zaschnięte resztki, które zostają podgrzane zaczną wydzielać toksyczne substancje.

Do rozpalenia grilla powinniśmy używać węgla drzewnego, suchego drewna (niepomalowanego) oraz specjalnych suchych rozpałek. Rozpałki w płynie podczas podgrzewania wydzielają wiele szkodliwych i rakotwórczych związków. Najważniejsze! Rozpocznij grillowanie około 30 minut po rozpaleniu ognia, wtedy masz pewność, że wszystkie związki z jeszcze nie do końca spalonych rozpałek ulecą. Jeśli masz grill gazowy czy grill elektryczny to są one jak najbardziej zdrowe i spokojnie możesz na nich piec 😉
piwo 0% (500ml) zawiera jedynie 70kcal, a poza tym ma dobrze nawadnia
2. Wybierz dobrej jakości kiełbasy i chude mięso
Pierwsze skojarzenie z grillem to kiełbasa. Jeśli czeka Cię jej zakup to wybierz taką, która jest drobiowa lub z szynki i została przygotowana z ponad 100g mięsa na 100g produktu. Będzie ona nie tylko mniej kaloryczna ale także będzie ona zawierać mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso na grilla powinno być chude: pierś z kurczaka, skrzydełka czy udka z kurczaka, pierś z indyka. Ma o wiele mniej kalorii niż ociekające tłuszczem karkówki, plastry boczków czy niskiej jakości kiełbasy.
3. Ryby i sery
Zamiast tłustej karkówki czy innych tłustych mięs wybieraj ryby. Mają mniej kalorii i są źródłem kwasów omega-3. Poza tym są smaczne i sycące. Na grilla najlepiej nadaje się pstrąg, a z dodatkiem cebulki, pietruszki, masła i cytryny to już w ogóle PYCHA! 😉 Niewiele osób wie, że sery również można grillować. Doskonale do tego nadaje się camembert czy inne sery, które łatwo się roztapiają i można wraz z kawałkiem chleba czy bułki zrobić przepyszne tosty.
1 butelka piwa (500ml) to około 250kcal, a 0,5l wódki to aż 1086kcal!
4. Warzywa
Przygotuj sałatkę, zrób szaszłyki, ugrilluj warzywa. Najlepiej sprawdzają się papryka, cukinia, pieczarki, ziemniaki czy cebula. W każdej tej formie są nie tylko źródłem witamin i składników mineralnych ale też błonnika pokarmowego. Doskonale pasują i do kiełbasy i do ryb i do serów. Poza tym są sycące i nie zalegają w żołądku 😉
5. Alkohol
Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez piwka czy drinka. Wiesz, że alkohol również zawiera kalorie? 1 butelka piwa (500ml) to około 250kcal, a 0,5l wódki to aż 1086kcal! Jeśli do drinków czy piwa dodawane są słodkie napoje czy soki to kalorii jest jeszcze więcej. Jednak nie wiem czy wiesz, ale piwo 0% (500ml) zawiera jedynie 70kcal, a poza tym ma dobrze nawadnia. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych, które wspomagają nawodnienie organizmu.
Jak widzisz grillowanie może być smaczne, zdrowe i niskokaloryczne 😉 Życzymy Ci wszystkiego dobrego w sezonie majówkowo-grillowym 😉 Baw się dobrze!
dietetyk | dietetyk online | poradnia dietetyczna | gabinet dietetyczny | dietetyk Częstochowa | dietetyk Blachownia | zdrowe grillowanie | smaczne przepisy na grilla | grill | alkohol | piwo 0% | zdrowie